Optimerad sidstruktur, då och nu

2012-02-01

Efter att ha jobbat med sökmotoroptimering i x antal månader så har jag lagt märke till ett självklart mönster när det kommer till arbetet som skall göras på sidan i sig. Alltså arbetet som många kallar för ”on-page”. Mönstret sammanfattar jag sunt förnuft.

I sökmotorernas unga ålder så fick man bäst resultat av att presentera en välanpassad version av sidan för sökmotorerna som användaren aldrig skulle ta del av. Detta sätt kallas för cloaking och sidor som använder sig av detta idag kan straffas. Cloaking var ett knep som inte ingår i dagens sunda förnuft. Det skall till och med undvikas helt.

Tiden har gått sen dess och det har hänt en hel del hos sökmotorerna. De har bland annat blivit bättre på att lokalisera de sidor som använder som av liknande knep som cloaking och där efter i värsta fall straffa dem.

I februari 2011 så lanserade Google en uppdatering vid namn Panda som i grund och botten skall ge Googles användare ett mer relevant resultat som de faktiskt kommer tycka om och ha nytta av. De flesta av deras uppdateringar har detta syftet men Panda är ändå i en klass för sig, då, när den lanserades, påverkade 12% av de indexerade sidorna negativt. Pandas uppgift är att kolla på hur sidans element är strukturerade och genom artificiell inlärning dra slutsatsen om sidan faktiskt är av bra kvalitet. Det kan vara allt från placeringen av texten till placeringen av annonser. Detta tar optimeringsarbetet som skall göras på sidan till en ny nivå.

Läs mer om placering av annonser.

Innan jag avslutar tänker jag ge er några råd ni kan ha i bakhuvudet när ni strukturerar er hemsida.

  • Ha en unik och välformulerad titel och meta-discription på alla sidor.
  • Använd er av rätt rubrikstruktur; h1, h2, h3 osv, men endast en h1-rubrik per sida.
  • Använd er av alt-attributet på bilder.
  • Spara filer och bilder med ”mänskligt” namn. Exempel kakor.jpg istället för img_1.jpg
  • Belys ord i texter genom att göra de fetstilade eller kursiva

Läs mer på SEOmoz

Taggar: ,

I wrote this!

The name is Dennis Sangmo!

Jag har ett brinnande intresse av att utveckla webbapplikationer och gör detta både professionellt och på min fritid. En stor del av den tiden jag inte spenderar till att utveckla brukar jag lägga på att läsa på och hålla mig uppdaterad i utvecklings-sfären på internet.

Under det senaste året har jag ökat mitt intresse för att designa användarvänliga applikationer och allt som hör till att öka den positiva upplevelsen hos en besökare eller användare.